چطور بازار هدف خود را پیدا کنیم؟
بازار هدف یکی از مفاهیم مهم حوزه تجارت و بازاریابی میباشد.
پیدا کردن بازار هدف برای نخبگان اقتصادی و تاجران زیرک یکی از اصول مهم کسب و کار میباشد. اما چرا این موضوع تا این اندازه اهمیت دارد؟
اگر به درستی بازار هدف خود را نشناسید، ممکن است کلی وقت صرف ارائه خدمات یا محصولی کنید و درآخر با شکست مطلق مواجه شوید؛ چون از ابتدا به تولید محصولی مشغول بودید که اصلا فکری برای مخاطبان فروش و بازارهای مقصد آن نکرده بودید!
در این مطلب تخصصی، قصد داریم شما را با یکی از اصلیترین مفاهیم تجارت یعنی بازارهدف و راههای شناخت آن آشنا کنیم.
با ما همراه باشید.
بازار هدف چیست | چگونه بازار هدف را بشناسیم؟
اصطلاح بازار هدف به جمعی از مشتریان شما اطلاق میشود که در انتها قرار است کالا به دست آنها برسد.
قبل از شروع به تولید یا صرف بودجه برای تبلیغ محصولی، عاقلانهترین تکینک، پیدا کردن بازار هدف مربوطه میباشد.
تکنیکهای شناخت بازار هدف
مراحل زیر از مهمترین اصول یک کسب و کار موفق میباشند که رعایت آنها موفقیت تجارت و فروش محصولتان را تضمین میکند. این مراحل شامل:
– کالا یا خدمات خود را آنالیز کنید
میطلبد که بر خروجی تولیدی خود به خوبی اشراف داشته باشید تا پی ببرید
که خریداران چه واکنشی در قبال محصولاتتان دارند. قبل از هر چیز این سولات را در تیم فروش و بازاریابی خود مطرح کنید و درباره آنها نظریه بسازید:
- کالا یا خدمت ارائه شده قرار است نیاز چه افرادی را برطرف کند؟
- محصول روانه شده به بازار تا چه اندازه به رفع نیاز مشتریان ما کمک میکند؟
- رقیبان و سازندگان خدمت مشابه، چگونه عملکردی در میان این نوع از مشتریان داشتهاند؟
آیا به موفقیت دست پیدا کردند یا با شکست در فروش مواجه شدند؟ (شناخت عملکرد دیگر سازندگان در همان حوزه)
در مقالههای قبلی ما درباره اهمیت داشتن یک سایت نوشتیم. اگر کسب و کار شما دارای یک سایت تعاملی با کاربران باشد، می توانید قبل از اقدام به تولید کالایی، نظرسنجیهای متفاوتی در سایت قرار بدهید و با ارائه پاداشهایی از کاربران بخواهید تا در آنها شرکت نمایند.
خروجی نظرسنجی ها با فیلترهایی نظیر جنسیت، سن، جغرافیا، بازخوردها و استقبال کاربران از محصول نامبرده، می تواند یک شمای کلی از بازار هدف و واکنش احتمالی بازار نسبت به آن به شما بدهد.
– بر روی رقیبان تمرکز کنید!
قبلتر اشارهای به درسآموزی از تجربیات رقیبان کردیم و حالا قصد داریم بیشتر شما را به اهمیت این مسئله واقف کنیم.
یک بررسی عمقی از دیگر کسب و کارهای مشابه حرفهتان تا اندازه زیادی به شفاف شدن دیدگاهتان نسبت به بازار هدف کمک میکند.
تحلیل کنید تا پی ببرید شرکتهای مشابه محصولات خودشان را در کدامین جغرافیا، عرضه اولیه کردند. همینطور واکنش مثبت یا منفی بازار نسبت به آن خدمات را بررسی کنید. یکی از ابزارهایی که در این راه به شما کمک میکند تحلیل ارزش سهام رقیبان، در بازههای زمانی تولید محصول میباشد.
نمودار تغییر ارزش سهام بسیار حساس میباشد، از این روی شما میتوانید بازخورد موفقیت یا شکست رقبای خود را در تغییرات سهام آن شرکت در بازه زمانی مربوطه پیدا کنید.
در طول فرآیند تحلیل رقیبان اگر جایی به موفقیت و فروش بالا برخورد کردید، می توانید از استراتژیهای فروش آنها در آن محدوده و شرایط الگو بگیرید؛ و اگر با شکست آنها مواجه شدید قطعا دیگر آن تاکتیکهای کهنه و شکست خورده را تکرار نخواهید کرد.
انواع بازار هدف کدامند؟ | دسته بندی بازار هدف
مقوله بازارهای هدف نیز دارای دستهبندی ها و شرایط متفاوت میباشند.
دست یافتن به الگوهای این تقسیم بندی کمک زیادی به موفقیت تجارت شما می کند.
با این دستهها بیشتر آشنا شویم:
+دسته اول: بازار وسیع
این نمونه از بازاریابی بیشتر مخاطبانی را در بازار، هدف قرار می دهد که خصیصههای مشترک دارند. مقصود نهایی محصول یا خدمات بازار وسیع فروش به تعداد زیادی از مشتریان در یک بازار هدف است؛ لکن با اهمیت دادن به یک قسمت فرعی تعیین شده.
+دسته دوم: بازار گسترده یا انبوه
یک تولیدی در شرایطی بازار انبوه را مقصود قرار میدهد که قصد داشته باشد تعداد زیادی از یک کالا یا خدمت را به تعداد بسیاری از خریداران ارائه دهد.
این کالاها معمولا سفارشیسازی شده نیستند و بیشتر دارای رویه اندازه مناسب برای همه هستند.
در بازار انبوه فروش به اکثریت خریداران در اولویت است. برای نمونه، بعضی کالاهای این بازار شامل: دوغ، کیک، بستنی و… باشد.
+دسته سوم: بازار متمرکز بر مخاطبان خاص(نیچ مارکت)
در این دسته تمرکز بر یک بخش بسیار ویژه از بازار هدف است.
برای مثال ممکن است هدف از یک نیچ مارکت هنرمندان خاصی(نقاشان) از دسته اصلی هنرمندان باشند که نیاز به تجهیزات مخصوص دارند. به طور کل در بازار نیچ مارکت تمرکز بر نیازها و شرایط عدهای خاص در مواقع خاص
(مثلا فصول) میباشد.
بازار هدف و مخاطب هدف چه تفاوتهایی دارند؟
بازار هدف و مخاطب هدف دو مفهوم بسیار نزدیک به یکدیگر میباشند.
اما تفاوتهای ریزی نیز دارند که بهتر است به عنوان یک تولیدکننده متعهد با این تفاوتها آشنا باشید.
بازار هدف، یعنی مجموعه افرادی که شما محصولاتتان خود را به آنها میفروشید. بازار هدف شامل اکثریت افراد است که دارای خصیصههایی مثل سن، جنسیت، و حرفه هستند.
برای نمونه، شما مالک یک مغازه جواهر فروشی در شهر اصفهان هستید. در این صورت با توجه به نوع و دستهبندی جواهراتی که عرضه میکنید، بیشتر بازار هدف شما بانوان بین 18 تا 45 سال میباشند. معمولا این گروه از افراد به طور میانگین درآمدی بین هشت تا دوازده میلیون در ماه دارند.
اما در مقوله مخاطب هدف قضیه کمی فرق دارد. به عبارتی دیگر مخاطب هدف خود بخش زیرین بازار هدف قرار میگیرد و تعداد جمعیت پایینتری را در مقایسه با بازار هدف در بر دارد.
به طور کلی بازار هدف از تمام افرادی شکل گرفته است که از محصولات شما استفاده می کنند و دارای ویژگیهای جمعیتی مخصوصی هستند.
ولی مخاطب هدف زیر مجموعهای از جمعیت کلی بازار هدف میباشد که شما در تلاش هستید با انواع روشهای بازاریابی آنها را به خرید تحریک کنید.
در شناخت مخاطب هدف معمولا یک قسمت از بازار هدف انتخاب میشود. مخاطبین هدف شما میتوانند بر اساس فیلترهایی چون سن، جغرافیا، میزان درآمد و… از بازار هدف شما انتخاب شوند.
نتیجه گیری
در سراسر مقاله به تفصیل از اهمیت تعیین بازار هدف صحبت کردیم.
متاسفانه به دلیل نادیده گرفتن همین اصول ساده ولی تعیین کننده، بسیاری از کسب و کارها مخصوصا استارتاپها با شکست مواجه میشوند.
اگر شما صاحب تجارت یا ارائهدهنده خدماتی هستید و تجربیاتی در زمینه بازاریابی و مخاطب هدف دارید خوشحال میشویم از بخش نظرات برای ما ارسال کنید.